Onnistuneita tiloja

ASK Living Oyn Anne Sid-Koskela luo toimivia tiloja

Yrittäjä Anne Sid-Koskelalle onnistuneen sisustussuunnitelman resepti on yksinkertainen. – Tutustu asiakkaaseen ja tee tilat hänelle toimivaksi. Vieras ihminen ei saa kajota liikaa kodin tunnelmaan. Asiakkaan historiaa ja menneisyyttä pitää kunnioittaa.

Toistakymmentä vuotta pohjalaisia koteja sisustanut Anne on koulutukseltaan vaatesuunnittelija. Ennen omaa yritystä Anne suunnitteli sisustuksia Iskussa ja keittiöitä Puustellissa.

Annen kuvailemana sisustussuunnittelu kuulostaa pikemminkin sisustuspsykologialta kuin esteettiseltä tunnelmien ja materiaalien valinnalta.

anne_pl

– Ei sen kummempaa psykologiaa, mutta ihmistuntemusta ja taitoa kuunnella, sitä tarvitsee hyvä suunnittelija. Kykyä hypätä asiakkaan saappaisiin ja ottaa hänelle sopivat askeleet. Toisaalta asiakkaan täytyy antaa myös itse oivaltaa ja sisäistää hänelle sopivimmat ratkaisut.

Suunnittelijan pitää olla myös riittävän rohkea sanoakseen asiakkaalle suoraan vaikeitakin asioita. Kotiin liittyy niin monia tunteita ja muistoja. Ja usein muistot koskettavat useampaa kuin yhtä ihmistä. Jokaiselle asukkaalle täytyy antaa aikaa sopeutua kodin muutokseen.

– Toiselle käytännöllisyyden lisääminen voi tarkoittaa sukupolvien ajan säilyneen toimintamallin kumoamista. Esimerkiksi huoneiden järjestyksen muuttaminen vanhassa talossa voi asiakkaasta aluksi tuntua perinteiden ja tapojen turmelemiselta. Vasta lopputuloksen kanssa eläminen havahduttaa asiakkaan, että tosiaan, näinhän tämän olisi aina pitänyt olla.

Hyvä sisustus on huomaamaton

Monet ryhtyvät sisustamaan, kun jokin kodissa häiritsee. Hyvin sisustettu ei aiheuta negatiivisia fiiliksiä, vaan on pikemminkin huomaamaton ja arkea parantava tekijä.

Raha ei ratkaise sisustuksessa, eikä Annen suunnittelutyössä. – Käytän yhtä paljon aikaa ja vaivaa oli sitten kyse isosta tai pienestä budjetista. Tärkeintä on lopputulos, jonka kanssa asiakas voi elää onnellisena vielä kymmenenkin vuoden jälkeen.

– Valmiiden sisustusten lisäksi teen myös konsultointeja. Moni uudiskohteen rakentaja haluaa itse sisustaa, mutta saattaa tarvita apua valaistuksen ja värien suunnittelussa. Konsultoin myös materiaaleissa ja kalustuksen hankinnassa.

Annen missio on hyvinvoinnin lisääminen sisustuksen avulla

Tutkimustulokset osoittavat, että erilaisilla materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa positiivisesti ihmisten tunnetilaan. Esimerkiksi puulla on samantapainen stressiä alentava vaikutus kuin luonnolla yleensä.

Värien ja valaistuksen terveyttä edistäviä vaikutuksia on tutkittu paljon. Niitä voi soveltaen käyttää myös sisustuksen suunnittelussa.

Sisustuksella on huomattu olevan terveydellisiä vaikutuksia. Se vaikuttaa esimerkiksi sydämen sykkeeseen, verenpaineeseen ja rauhoittumiseen. – Uskon, että oikeanlaisella sisustuksella voi edistää ihmisten psykologista terveyttä ja hyvinvointia. Toimivalla ja oikeanlaisella sisustuksella luodaan terveellinen ympäristö.

Iippolan iso tupa ennen ja jälkeen. Iippolanmäessä sijaitsevaa Iippolan taloa asuttaa jo neljäs sukupolvi. Jopa 1,5 vuotta kestänyt remontointiprojekti haluttiin tehdä kunnioittaen vanhaa taloa.